Recensie – With the Fire on High

Titel: With the Fire on High
Auteur: Elizabeth Acevedo
Jaartal: 2019
Aantal Pagina’s: 400
Uitgeverij: HarperTeen
ISBN: 9780062662859

Afbeeldingsresultaat voor with the fire on high

Genre: Young Adult Contemporary

Gelezen format: Audioboek via Storytel
Afspeelduur: 7 uur 27 minuten
Voorlezers: Elizabeth Acevedo
Audio uitgever: HarperCollins

Oordeel: 2 sterren


With her daughter to care for and her abuela to help support, high school senior Emoni Santiago has to make the tough decisions, and do what must be done. The one place she can let her responsibilities go is in the kitchen, where she adds a little something magical to everything she cooks, turning her food into straight-up goodness. Still, she knows she doesn’t have enough time for her school’s new culinary arts class, doesn’t have the money for the class’s trip to Spain — and shouldn’t still be dreaming of someday working in a real kitchen. But even with all the rules she has for her life — and all the rules everyone expects her to play by — once Emoni starts cooking, her only real choice is to let her talent break free.


Dit boek volgt het leven van tienermoeder Emoni. Emoni heeft het niet makkelijk. amen met haar grootmoeder en dochter woont ze in Philedelphia. Ze komen moeilijk rond en behalve de zorg voor haar dochter, haar werk en school, heeft ze ook nog rekening te houden met de vader van haar kind en zijn familie. Het is nogal wat. Gelukkig heeft ze een grote passie, buiten haar dochter dan, en dat is koken. Ze heeft een talent voor koken.

Afbeeldingsresultaat voor with the fire on high

Zien jullie de cover? Ik weet niet precies waarom maar ik vind dit boek echt belachelijk mooi. Misschien de hoeveelheid kleuren? Het feit dat er eten op de kaft staat of omdat er een prachtig geïllustreerde vrouw op staat? Geen idee, ik vind het in ieder geval echt waanzinnig.

Toen ik begon met luisteren zat ik meteen helemaal in het verhaal. Een latijns Amerikaanse meid met een dochter die bij haar oma woont. Moeder overleden en vader wel in beeld maar erg beperkt. Hoe kun je een goede moeder zijn en alsnog je eigen diploma behalen, werken, rekeningen betalen en een sociaal leven hebben? Emoni werkt er als een malle voor. Ze is een sterke chick wiens prioriteit oprecht haar dochter is. Ze kiest in alles het beste voor haar dochter. Ik schoot er soms van vol.

Tyrone is de vader van de dochter van Emoni. Hij is in beeld en krijgt om het weekend zijn dochter op bezoek. Dit gaat goed, het is een prima vader maar een slecht vriendje, ze zijn dan ook niet meer bij elkaar.

Emoni heeft wat vriendinnen op school die ook erg interessante karakters zijn. Zo heeft ze een biseksuele vriendin bijvoorbeeld. Ze ontmoet een jongen waar het vrijwel meteen goed mee klikt en dit zorgt voor nogal wat frictie in haar situatie.

Afijn, het verhaal begint aan het begin van een nieuw schooljaar, met een nieuwe leerling in de klas en met nieuwe keuzevakken. Een van de keuzevakken is Culinaire kunst. Emoni wil zich meteen inschrijven maar bedenkt zich dat ze hier eigenlijk helemaal geen tijd voor heeft. Dilemma.

En dan komt de rede waarom dit boek van mij maar twee sterren krijgt.

Er gebeurt echt niks. Je volgt alleen de struggles van deze tienermoeder op school en in de thuissituatie. Hoewel dit erg interessant is door de positie waar ze in zit is het verder eigenlijk een soort dagboek van een Latijns-Amerikaanse tienermoeder. Er zitten wat recepten in verwerkt, leuke opvulling, maar meer is het niet, meer gebeurt er niet.

Het is een boeiend boek, met een mooi en krachtig hoofdpersoon en het biedt een kijkje in haar wereld. Die best zwaar is, begrijp me niet verkeerd. Maar er gebeurt echt niks. Aan het einde van het boek dacht ik: “Was dit het nou?”.

Als je dus iets zoekt om je tijd mee te vullen of een kijkje te nemen in de keuken (pun intented) van een ander kun je zeker dit boek oppakken. Ook als je gek bent op koken is het een interessant boek aangezien er veel recepten in staan, veel over kruiden en andere etenswaren wordt gepraat en een groot deel van het verhaal zich simpelweg in een keuken plaatsvindt. Ben je op zoek naar een spannend boek? Sla deze maar over.

Liefs,
Manon

Een gedachte over “Recensie – With the Fire on High

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s