Recensie – Dance or Die (Truth or dance #3)

Titel: Dance or die (Truth or dance #3)

20191002_134620-017668588833813008777.jpeg

Auteur: Chinouk Thijssen
Jaartal: September 2019
Aantal Pagina’s:
Uitgeverij: Clavis Young Adult
ISBN: 9789044837438
Genre: Young Adult Thriller

Oordeel: 5 sterren


Het weergaloze slot van Truth or Dance, over vriendschap, liefde en de duistere kanten van de balletwereld.
IK BEN NOG LANG NIET KLAAR MET JULLIE. WE ZULLEN EENS ZIEN HOELANG JULLIE HET GAAN VOLHOUDEN. SPOILER: NIET LANG.
Het einde van India’s dansopleiding is in zicht. Nog één jaartje en dan mag ze misschien auditie doen voor Het Nationale Ballet. Maar toch is ze er niet gerust op, want via de groepschat Truth or Dance blijft een levensgevaarlijke stalker haar en haar vriendinnen lastigvallen. En iets zegt haar dat diegene dit schooljaar pas echt zal toeslaan. India is geboren om te dansen, maar is ze ook bereid ervoor te sterven?


Maandenlang hebben fans in spanning gezeten. In het laatste hoofdstuk van het tweede deel, Break a leg, heeft Chinouk zo veel verwarring gezaaid dat de speculaties op het internet helemaal los zijn gegaan. In de besloten Truth or Dance groep werd gediscussieerd, gespeculeerd en geanalyseerd. Op dat moment was er wel enige duidelijkheid, maar wie was nu dé Truth or Dance?

In Dance or Die gaat deze spanning verder. Iedereen is verdacht. Tijdens het lezen wordt je dus net zo wantrouwig en alert als India, de hoofdpersoon. De opdrachten blijven maar komen, en helaas blijven er slachtoffers vallen… het is een bizarre chaos en Truth or Dance lijkt niet te stoppen.

Er zijn al wat doelwitten uitgeschakeld, maar het blijkt nu dat Truth or Dance al die tijd zijn of haar pijlen gericht had op India. De rest was colleteral damage. India leeft constant in onzekerheid en angst en dit heeft niet alleen consequenties voor haar gezondheid, maar ook voor haar toekomst. Door de aanhoudende stress kan India zich nauwelijks focussen op haar opleiding. Is dit wat Truth or Dance voor ogen had, of gaat het ”spel” nog veel verder?

Chinouk mag dan wel zeggen dat dit echt het einde is, maar het einde van Dance or Die vraagt toch echt om meer context. Zodra je denkt dat alles voorbij is, dropt Chinouk even nog een bommetje. Het boek vloog nog net niet door de kamer.
Zodra je het boek uit hebt, merk je ook echt dat alles klopt. Ik heb wat stukken opnieuw gelezen en alles past. Het is een beetje zoals de film ”the sixth sense”. Die moet je eigenlijk ook twee keer kijken zodat je alle subtiele hints en aanwijzingen ziet. Dance or die (eigenlijk alle drie de boeken) is ook zo een verhaal. Hoe hard je ook naar aanwijzingen zoekt, ze zitten zó goed verstopt dat je tegen het einde pas alles snapt. Daarnaast krijgt Chinouk het ook voor elkaar om je van de ene verdachte naar de andere te laten slingeren. Steeds als je denkt ”Nu weet ik het!” weet je het dus helemaal niet meer.

Dance or die is echt een geweldige finale van een geweldige trilogie. Als je de boeken nu nog niet hebt gelezen, dan mis je toch echt iets. Chinouk behoort voor mij nu echt bij de top 3 van beste Nederlandse YA auteurs.

Liefs,
Kelly

Een gedachte over “Recensie – Dance or Die (Truth or dance #3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s