Recensie – On the Come up

Titel: On the Come up
Auteur: Angie Thomas
Jaartal: 2019
Aantal Pagina’s: 447
Uitgeverij: Balzer + Bray
ISBN:  9780062498564
Genre: Young Adult Fictie

Gelezen format: Audioboek via Storytel, Engels
Afspeelduur: 11 u 43 min
Voorlezers: Bahni Turpin
Audio uitgever: Balzer + Bray

Oordeel: 2 sterren


Sixteen-year-old Bri wants to be one of the greatest rappers of all time. Or at least make it out of her neighborhood one day. As the daughter of an underground rap legend who died before he hit big, Bri’s got big shoes to fill. But now that her mom has unexpectedly lost her job, food banks and shutoff notices are as much a part of Bri’s life as beats and rhymes. With bills piling up and homelessness staring her family down, Bri no longer just wants to make it—she has to make it.

On the Come Up is Angie Thomas’s homage to hip-hop, the art that sparked her passion for storytelling and continues to inspire her to this day. It is the story of fighting for your dreams, even as the odds are stacked against you; of the struggle to become who you are and not who everyone expects you to be; and of the desperate realities of poor and working-class black families.


WhatsApp Image 2019-09-06 at 14.31.09Alvorens je deze review leest, HAAT MIJ ALSTJEBLIEFT NIET! Ik heb nog geen enkele slechte review gezien over dit boek en ben er een beetje bang voor. Dat gezegd, ik wil toch graag mijn mening delen…

On the come up speelt zich af in ongeveer dezelfde wereld als het debuut van Angie, The Hate U Give. Ze had nogal wat verwachtingen hoog te houden en ik vond het heel moeilijk om dit boek te recenseren. Ik irriteerde me mateloos aan bepaalde aspecten maar kan daar doorheen nog wel de essentie en boodschap van het boek zien. Ik leg het uit:

Het verhaal volgt Bri. Een jonge meid uit de getto die niet liever wil dan in haar vaders voetsporen treden en een rapper worden. Haar vader is helaas overleden voor hij groot werd maar zijn is bekend in de buurt en iedereen weet dat Bri zijn dochter is.

Heel eerlijk, ik vond het boek heel erg stereotyperend. Een meisje wil rapper worden, haar tante dealt drugs, haar moeder komt nauwelijks rond, haar vader was daadwerkelijk rapper. Gangs, gouden kettingen en rapbattles, wapens, gangfights en de taal die gebruikt wordt. Waar ik eerst hoopte dat het juist stereotype doorbrekend zou zijn beaamt het juist praktisch alles.

27051799._SX540_Kijk, ik snap dat het verhaal in essentie gaat over een meid uit de getto die haar dromen naleeft, maar door haar afkomst en positie in de maatschappij tegen enorme drempels aanloopt. Alleen, waarom moet dat per se rappen zijn? Kan ze niet een beroemd violist willen worden? Waarom was haar vader overleden voor hij bekend was (en hoe, lekker stereotyp). Waarom rapbattles, gangs, drugsdealers, verslaafden, getto’s… En omg de taal. Ik heb het boek natuurlijk geluisterd en het was ingesproken met een super typisch  accent. Op zichzelf zijn deze elementen in het verhaal niet heel storend maar het geheel maakt het voor mij stereotyperend en soms zelfs racistisch. Ik mag geen ‘zwarte’ zeggen want ik ben wit, maar een ‘ zwarte’ mag wel ‘witte/blanke’ zeggen… Ja daar irriteer ik me dan aan. Hoe dan?

Bri zelf is een leuke meid, ze is eigenwijs, ambitieus en geeft niet op. Tegelijkertijd is ze ook jong, in ontwikkeling en naïef, soms wat irritant. Ze weet wat ze wil, rapper worden, en wil daar alles aan doen. Daardoor maakt ze niet altijd de beste keuzes en komt ze in de problemen. WhatsApp Image 2019-09-06 at 14.31.31

Al met al heb ik het boek met nogal wat irritaties gelezen. Ik vond het stereotyperend en soms zelfs denegerend. Het breekt niet door taboe’s heen, werkt naar mijn idee stereotypering in de hand en voldoet niet aan mijn verwachtingen van dit boek. Echter achter alle irritaties zie ik wel een boodschap achter het verhaal. Volg je dromen, geef niet op, waar je ook vandaan komt, het kan. Daarom geef ik dit boek twee sterren.

Mocht je het vorige boek van Angie Thomas mooi vinden dan toch raadt ik je dit boek wel aan. De irritaties die ik erbij heb zijn erg subjectief en het kan zijn dat jij dat juist helemaal niet ervaart bij dit boek. Ik ben reuze benieuwd hoe jullie dit boek hebben ervaren en of jullie begrijpen wat ik bedoel met het stereotyperende. Of het juist helemaal niet met mij eens zijn! Laat het me weten in de comments!

Liefs,
Manon

 

3 gedachtes over “Recensie – On the Come up

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s