Recensie – Norse Mythology

Titel: Norse Mythology
Auteur: Neil Gaiman
Jaartal: 2017
Aantal Pagina’s: 304
Uitgeverij: Norton & Company
ISBN: 9780393356182
Genre: Mythologie

Gelezen format: Audioboek
Afspeelduur: 6 uur 29 minuten
Voorlezers: Neil Gaiman
Audio uitgever: Harper Collins US

Oordeel: 4 sterren


Neil Gaiman, long inspired by ancient mythology in creating the fantastical realms of his fiction, presents a bravura rendition of the Norse gods and their world from their origin though their upheaval in Ragnarok. In Norse Mythology, Gaiman stays true to the myths in envisioning the major Norse pantheon: Odin, the highest of the high, wise, daring, and cunning; Thor, Odin’s son, incredibly strong yet not the wisest of gods; and Loki?son of a giant?blood brother to Odin and a trickster and unsurpassable manipulator.

Gaiman fashions these primeval stories into a novelistic arc that begins with the genesis of the legendary nine worlds and delves into the exploits of deities, dwarfs, and giants. Through Gaiman’s deft and witty prose, these gods emerge with their fiercely competitive natures, their susceptibility to being duped and to duping others, and their tendency to let passion ignite their actions, making these long-ago myths breathe pungent life again.


20180529_125716

Dit boek ik niet echt samen te vatten. Het volgt het begin en het eind van de wereld zoals de Noorse Mythologie het geloofd heeft vroeger. Het praat over de Yldrasil, de boom van het leven en ragnarok, het einde van de wereld. Het gaat over de goden die het geschapen hebben en het onderhouden hebben, over Odin, Thor, Loki, Baldur enzovoorts.

Het is een super vermakelijke kijk in de Noorse mythologie. Die is toch net even iets anders dan de Griekse tragedies, de Christelijke martelaars of de Egyptische mythes. De Noorse mythologie zit vol humor en gekke gebeurtenissen. Loki veroorzaakt een hoop van deze gekkigheid maar de goden houden allemaal wel van een lolletje. Zo heeft Loki ooit het haar van Thor’s vrouw afgeschoren en ergens in de oplossing kreeg Thor zijn welbekende hamer. Het zijn verhalen vol ondeugd en kattenkwaad, van verraad en uitdagingen en niet één verhaal heb ik als saai ervaren.

Neil Gaiman heeft het zelf voorgelezen en dat vond ik bijzonder, Je hoort het boek dus precies zoals Neil Gaiman had gewild dat je het hoort. Hij heeft een bijzonder fijne voorlees stem dus bovenop dat hij het zelf is merk je niets vreemds aan het voorlezen.

De karakters zijn allemaal eigenzinnig, hebben een eigen bijzondere geschiedenis en een eigen bijzondere toekomst. Ze komen vrijwel allemaal aan bod. Het ontstaan van Hel, de zeeslang en Fenrir de wolf, allemaal Loki’s kinderen is me nog het meest bijgebleven en hoe Loki uiteindelijk wordt verbannen door de goden vanwege zijn daden. Het is allemaal bijzonder, tragisch, hilarisch en met tijden ook een beetje dom. Thor bijvoorbeeld is ontzettend sterk en geliefd maar o, zo dom! Loki maakt er geregeld misbruik van.

Afijn, ik heb ontzettend genoten van deze verzameling verhalen en raadt het iedereen aan om het te lezen. Het is een bijzonder stukje mythologie en is niet te vergelijken met enig ander mythologie. 4 sterren!

Liefs,
Manon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s