Interview met Tomi Adeyemi! (Bloed en beenderen)

We hadden zo ontzettend veel geluk dat we bij de persconferentie aanwezig mochten zijn! Door dat iemand was verhinderd mochten wij invallen. Manon is toen als een gek naar de meeting bij het kantoor van Blossom Books gegaan en heeft daar toffe info over YALfest 2018 gekregen. Daar mocht zij ook kiezen wie we wilden interviewen. Wij waren allebei helemaal weg van Bloed en Beenderen dus Manon zag haar kans schoon en koos Tomi Adeyemi.

Vrijdag 20 april stapte Kelly in de auto om Manon op te halen. Alles verliep volgens plan, tot we auto pech kregen… We zouden Kelly en Manon niet zijn als wij dus (alweer) te laat aan kwamen bij de persconferentie. Onze collega bloggers waren net bezig met een algemene vragenronde dus we sloten netjes in stilte aan. Er werden hele toffe vragen gesteld, maar omdat we al zoveel gemist hadden en de tijd bijna om was, hebben we deze vragen in alle chaos niet genoteerd.

20180420_131528249075817012997923.jpg

Maar, toen was het Tomi tijd! We hadden een Hollands pakketje gemaakt met stroopwafels, dropjes en een zelf gemaakte mok. Tomi was er super blij mee, dat was zo leuk om te zien! (na het interview dribbelde Tomi door de kamer om de mok te showen!) Het ijs was gebroken, de tijd was kort, dus we gingen meteen over naar onze vragen.

Je boek is erg succesvol, wij zijn eigenlijk wel benieuwd wat voor effect dit succes op jou heeft.

Eerlijk gezegd, heeft het nog niet echt een effect op mij omdat ik het nog niet helemaal begrijp, als je snapt wat ik bedoel? Ik bedoel, iemand betaald mij om te schrijven. Ik kan gewoon Thais eten kopen met mijn verdiensten, dus ik heb het voor mijn gevoel al helemaal gemaakt! Nee, ik heb het nog niet helemaal kunnen verwerken. Gister had ik ook een interview en toen zag ik dat die persoon mijn boek had. Dit is voor mij nog zo onwerkelijk, ik dacht echt ‘waar heb je dat boek vandaan? Hoe dan?’ Ik begon hier net aan te wennen in de US, maar hier, aan de andere kant van de wereld is het nog zo raar om mijn boek te zien.

Ik begrijp het succes dus nog niet helemaal, maar ik probeer wel met beide benen op de grond te blijven staan. Ik probeer me er niet druk om te maken of mensen mijn boek leuk vinden, ik lees ook geen recensies. Zelfs geen positieve! Ik doe gewoon wat ik leuk vind, en dat is schrijven. Daarnaast ben ik een perfectionist dus als ik iets zie dat beter kan, blijf ik daar over piekeren. Er is een zin in het boek, dat ik maar niet juist op papier kreeg maar het moést er in. Maar ik irriteer me daar nog steeds aan. Voor dat het boek uit was gebracht was ik bijna agressief met het krijgen en verwerken van alle feedback. Het moest gewoon goed zijn! Maar nu denk ik, mensen moeten zelf hun mening over het boek vormen. Ik bedoel, er zijn ook mensen die Beyoncé niet leuk vinden, of zelfs Harry Potter. Onmogelijk toch? Maar dit besef helpt me wel. Niet iedereen kan alles leuk vinden, en dus gaat ook niet iedereen mijn boek leuk vinden. En dat is oké.

In welke Maji stam zou jij passen denk je?

Nou, ik heb de test op mijn website gedaan en ik ben een Reaper.

Oké, nu even wat meer serieuzere vragen. Waarom zijn (bijna) alle personages in je verhaal gekleurd?

Het heeft verschillende redenen. Het boek is gebaseerd op Afrikaanse mythen, en daar zijn mensen donker. Maar het is ook zo dat het altijd andersom is: in boeken zijn bijna altijd alleen maar blanke personages te vinden. Af en toe zweeft er een vriendin of buurmeisje voorbij die donker is, maar na een aantal zinnen lees je er helemaal niet meer over in het verhaal. Denk ook eens na over Tarzan, dan gaan ze naar al die tropische landen en dan zijn er alleen maar blanke mensen terwijl dat niet logisch is. Het was dus erg belangrijk voor mij om over een wereld te schrijven met alleen gekleurde mensen. En weet je, iedereen houdt van een goed verhaal, zelfs racisten. Bloed en beenderen lijkt logisch nu in deze tijd, als je ook kijkt naar een film zoals Black Panter.
Wat ik ook heel erg vond is dat mensen oprecht boos waren toen Rue uit de Hongerspelen donker was in de film. Ik dacht toen, ik pak jullie! Hier is een boek met ALLEEN maar donkere mensen, take that!

Staan je personages symbool voor iets of iemand?

Ja en nee. Het was belangrijk voor mij dat de personages geloofwaardig zouden zijn. Hun gedrag, hun visie, manier van spreken en leven. Ze moesten realistisch aanvoelen. Ik moest geloven dat Zélie magie nodig had en dat Inan oprecht bang was voor de gevolgen daarvan, maar ook kon inzien dat het iets moois kon zijn. Ik denk dat de personages meer representeren hoe conflicten er uit zien. Kijk naar de Koning. Hij was pro Maji, tot een groepje Maji zijn familie vermoorde. Hoe ga je deze koning vertellen dat magie niet gevaarlijk is? Maar aan de andere kant heb je Zélie, wiens moeder bruut wordt vermoord samen met honderden andere Maji en daarmee ook de magie wegnemen, en de manier waarop zij zich konden verdedigen. Hoe ga je Zélie uitleggen dat magie niet nodig is?

We hebben ook nog een vraagje over de martel scène. Ja, uhm… Wat gebeurde er?

Veel mensen vragen naar het geweld in het boek, vooral omdat het YA is. Maar het geweld dat is gebruikt is geïnspireerd op ware gebeurtenissen. Dit gebeurde niet 100 jaar geleden, maar gebeurt tot op heden nog steeds. Ik wil zo ook laten zien dat het in de US ook gewoon gevaarlijk is om donker te zijn.
Wat erg belangrijk was in die scène is het woord dat bij Zélie in haar rug wordt gesneden. Het woord worm staat gelijk aan het n-woord. Ik wilde op deze manier laten zien hoeveel impact woorden kunnen hebben op iemand, hoe veel pijn woorden kunnen doen. Ik ga het niet mooier maken dan het is in dit boek, het doet gewoon pijn als iemand zomaar op straat het n-woord naar je roept. Dat snijd en laat littekens achter. Dit allemaal kon ik in die scène kwijt.

Wauw, ik denk nu aan deze scène in filmvorm… oké dat gaat een intens stukje worden.

Wilde je met de hoofdstukken van Inan laten zien dat racisme vaak aangeleerd gedrag is?

Ja, precies. Dat is een probleem. Ik bedoel, kijk naar dat toneelstuk van Harry Potter. Waarom kan Hermelien niet zwart zijn? Je hebt draken, onzichtbaarheidsmantels, maar een donkere heks? NOOOOOOOOOO. Dus mensen reageren instinctief met boosheid. Ik schreef ook in het begin over blanke mensen, want dat is alles wat je zag op TV. Als ik het al niet kan bedenken, hoe kunnen anderen dan wel bedenken dat Hermelien donker kan zijn? Ik bedoel, de koning is geen slecht mens. Zijn redenen zijn logisch. Als hij de Maji niet allemaal had vermoord was de magie weer terug gekomen. Ik zeg niet dat het goed is, maar het is logisch. En Inan groeit op tussen gedachten en meningen als deze, maar om dan echt in contact te komen met magie, dat is weer heel iets anders. Daarom heeft hij ook de krachten die hij heeft als Maji. Als hij een Grounder was geweest, was het minder intens geweest. Oeh, de grond beeft! Nee, hij moest heel intens voelen wat magie nu precies is.

Dan was er ook nog de scène in de arena met de bootgevechten. Vertel.

Nou, het staat eigenlijk symbool voor het feit dat de wormen niks voorstellen en prima gebruikt kunnen worden voor leedvermaak. Kijk naar al die jonge kinderen in college die sporten voor hun school, waar de scholen duizenden dollars aan verdienen en de kids zelf krijgen geen cent. Of dat in de US de zwarte cultuur helemaal over wordt genomen. Kijk naar muziek, de kleding, de taal. Maar een donker iemand laten protesteren tegen politie geweld kan dan weer niet. Oftewel, vermaak ons maar houdt verder je mond dicht en heb vooral geen mening.

Was je bang om het boek uit te geven?

Ja en nee. Er zijn donkere auteurs die zijn bedreigd door middel van mailtjes voor het schrijven van bepaalde boeken, dus daar was of ben ik wel bang voor. Maar ik kies ervoor om niet in angst te leven.

Er is laatst best wat ophef geweest binnen de YA community over diversiteit in boeken en de auteurs daarvan. Wat vindt jij van deze discussie?

Ja, ach, ik denk als je het er niet mee eens bent en mij wilt afbranden, prima. Ik bedoel, je hebt mijn boek wel gekocht en gelezen haha! Nee, grapje, je mag je eigen mening geven, als je mij maar niet vermoord. Maar je moet wel de boeken kopen om mensen af te branden, haha!

Waarom heb je voor een trilogie gekozen? Omdat dit op het moment een hype is of heb je echt een verhaal dat drie boeken lang is?

Ik wist vanaf het begin af aan al wat ik wilde. Deel 1 is echt pas het begin van het verhaal, deel 2 het tussenstuk en deel 3 het einde, dus. Ik kan jullie helaas nog niets verklappen, maar ik heb ontzettend veel plezier met het schrijven van het verhaal dus het gaat helemaal goed komen.

Schrijf jij het verhaal of je personages?

Ik! Ik heb het verhaal al in mijn hoofd, alleen de scènes kunnen wel op bijvoorbeeld 15 verschillende manieren aflopen. Dan krijgen de personages wel redelijk de vrije hand, maar ik hou de controle.

20180420_140004-01272142129181493762.jpeg

Toen was helaas onze tijd voorbij, maar we vonden het zooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo tof dat we dit mochten meemaken! Na nog even gezellig na te kletsen zijn we voldaan weer de auto ingestapt. Het was kort, maar echt een geweldige middag.

Liefs,
Manon & Kelly

Een gedachte over “Interview met Tomi Adeyemi! (Bloed en beenderen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s