Recensie – Moxie

Titel: Moxie
Auteur:
  Jennifer Mathieu
Jaartal: 2017
Aantal Pagina’s:
 340
Uitgeverij: 
Hodder Children’s Books
ISBN: 9781444940633
Genre: Young Adult Fiction

Gelezen format: Engelse Paperback

Oordeel: 5 sterrenIMG_1516186825811


It’s time to fight like a girl!

Vivian Carter is fed up. Fed up with her high school teachers who think the football team can do no wrong. Fed up with sexist dress codes, hallway harassment and gross comments from guys during class. But most of all, Viv Carter is fed up with always following the rules.

Viv’s mum was a tough-as-nails, punk rock Riot Grrrl in the ’90s, and now Viv takes a page from her mother’s past and creates Moxie, a feminist zine that she distributes anonymously to her classmates. She’s just blowing off steam, but other girls respond and spread the Moxie message. As Viv forges friendships with other young women across the divides of cliques and popularity rankings, she realises that what she has started is nothing short of a girl revolution.

TIME TO FIGHT LIKE A GIRL


Moxie vertelt het verhaal over een verlegen rebel girl. Vivian zit op een school, in een dorp in Texas, waar bijna alles draait om het American Football team. De jongens binnen het team komen ook bijna overal mee weg.

Vivian heeft een op het obsessieve afstevende fascinatie met een oude scheoenendoos van haar moederw aarin ze krantenknipsels en foto’s bewaart uit haar eigen rebelse periode in het stadje. Haar moeder was vroeger onderdeel van de Riot Grrrls, een punkrock meidengroep die de onzin van de elite niet slikte en terug vocht. Geïnspireerd door deze doos en haar moeders verleden duikt er ook een rebel op in Vivian, die het zat is hoe de meisjes op haar school behandeld worden en hoe de jongens met alles weg lijken te komen.

Ze bedenkt Moxie, een ‘zine’ voor de meiden op school die oproept om terug te vechten. Haar oproep krijgt meer gehoor dan ze had verwacht en een ware ‘movement’ begint.

Moxie Girls Fight Back!

Het boek volgt Vivian. Vivian woont samen met haar moeder in een klein dorpje in Texas. Haar grootouders wonen in dezelfde wijk en ze gaat daar vaak op bezoek. Haar moeder is een verpleegster en werkt onregelmatige diensten om rond te komen. Ze hebben het goed. En toch…

Vroeger was Viv’s moeder een Riot Grrrl. Een Rebelse tante die niet over zich heen liet lopen en hard vocht tegen de bulls&%# om haar heen. Ze wilde niets liever dan weg uit dat kleine Texaanse conservatieve dorpje. Ze was een echte feminist. Omstandigheden zorgde er echter voor dat ze terug moest naar het dorpje, ze had de steun nodig van haar grootouders om Viv een stabiele thuishaven te kunnen geven.

Er is echter niet zoveel verandert sinds de Riot Grrrls. De jongens regeren nog steeds de school en het hele bestuur houdt hen een hand boven hun hoofd. Ze zijn immers de trots en paradepaardjes van het hele dorp. Tijdens wedstrijden rukt het hele dorp uit om hun jongens te steunen. Dit maakt echter dat die jongens zich heel wat voelen en denken dat ze overal mee weg komen…  Viv protesteert!

Ze zet zich af tegen het heersende regime van de jongens en roept de meiden op school op om terug te vechten. Met haar ‘zines’ start ze een feministische beweging die de crap van die jongens niet meer slikt. Onderweg krijgt ze echter een hoop weerstand. Een jarenlang bestaande situatie verander je namelijk niet zomaar.

De problemen die Viv tegenkomt zijn bijna niet meer van deze tijd te noemen en toch zie je het zo gebeuren in zo’n conservatief Texaans dorpje. Het zou niet zo moeten kunnen anno 2017 (inmiddels 2018). Jongens die meisjes vertellen dat ze in de keuken horen, een dresscode die ontzettend streng en vaag is voor meisjes en jongens die kunnen dragen wat ze willen. Jongens die de meisjes raten via een zelfbedacht en ontzettend meisjesonterend systeem. Serieus?! Mijn nekharen gaan dan ook recht overeind staan!

Het is een feministische strijdkreet, dit boek. Het is mega empowerend en tijdens het lezen ga je je ook echt ‘fierce’ voelen. Je zou er bijna punkrock van worden! Ik had in ieder geval zin om mijn Doc’s uit de kast te trekken en met een vuist in de lucht over straat te lopen en te schreeuwen: “MOXIE GIRLS FIGHT BACK!

Voor iedereen die een beetje girlpower nodig heeft. Voor de ontluikende feminist, een boek waardoor je zin krijgt om terug te vechten! Heeeerlijk! Serieus, als je dit gevoel bij mij teweeg kan brengen heb je mij al helemaal in de pocket. *Doet d’r docs aan en loopt alsof ze de wereld wil bevechten*

Nee maar serieus, een verhaal over het onrecht dat vrouwen nog steeds wordt aangedaan en hoe een beweging in gang gezet kan worden die alles veranderd, als je maar je mond opentrekt en terugvecht. Dikke vette 5 sterren!

Liefs,
Manon

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s