Top 5 – Boeken over (nieuwe) Social Media

Social media. We hate it, but we love it. We kunnen allemaal tegenwoordig niet meer zonder. Denk maar aan apps die we dagelijks gebruiken zoals Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter… Noem maar op.

Maar, wat als Social Media een nachtmerrie wordt? In deze top 5 staan boeken die allemaal te maken hebben met Social Media, of het nu in het heden is of in de toekomst. Social Media krijgen een steeds grotere rol in ons leven, maar kan het ook té groot worden?

Nodig – Joelle Charbonneau

Nodig


Noodzakelijk? Onontbeerlijk? Vereist? Essentieel? Geboden? Onmisbaar?
Wat heb je nodig?

Realiseer je wel… niets is voor niets…

Er is een groot verschil tussen iets graag willen en iets echt nodig hebben…

Er is een social medium, nieuw en hip, je kunt je erbij aansluiten. Je hoeft maar één vraag te beantwoorden:
Wat heb je NODIG?
Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen?

Eén voor één sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG. Om toegang te krijgen moeten ze een op het oog eenvoudige vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen.
Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen?

Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft – een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niks te verliezen.


Niets is voor niets… hoe ver zou jij gaan voor iets dat jij (of een ander) nodig heeft? Kelly is vooral erg benieuwd naar dit boek!

Cel 7 – Kerry Drewery

Cel 7


Cel 7 van Kerry Drewery is een eigentijdse thriller over de macht van de (social) media, fake nieuws en het recht in eigen hand nemen.
Multimiljonair en beroemdheid Jackson Paige is vermoord. De 16-jarige Martha wordt bij het lijk gevonden, met een pistool in haar hand. Het lijkt dus een uitgemaakte zaak, vooral in een maatschappij waarin geen rechters meer aan te pas komen maar het publiek via de populaire realityshow Dood is gerechtigheid beslist of iemand schuldig is of niet. Bovendien heeft Martha zelf schuld bekend. Maar is ze wel schuldig? Of is de realiteit veel complexer dan de media het publiek wil doen geloven?
De countdown begint. Blijft ze leven of gaat ze dood?
Jij beslist!


Mediums zoals Facebook worden al vaker gebruikt door mensen die het heft in eigen handen nemen, door bijvoorbeeld filmpjes of foto’s te plaatsen van mensen die iets van ze hebben gestolen, kapot gemaakt, ze hebben opgelicht of pijn hebben gedaan. Wij zien het dus best al helemaal gebeuren dat Cel 7 een kijkje geeft in de toekomst.

Een van ons liegt – Karen M. Mcmanus

Een van ons liegt

 


De zeventienjarige Simon Kelleher heeft Bayview Highs beruchte roddel-app ontwikkeld. Hij kondigt groots aan dat hij sappige nieuwe verhalen over vier populaire medescholieren gaat onthullen. Maar dan sterft hij onverwacht voor hun neus. Bronwyn, Cooper, Addy en Nate – het brein, de atleet, de prinses en de crimineel van de school – zijn het onderwerp van Simons roddels en veranderen in verdachten zodra bekend wordt dat zijn dood geen ongeluk was. Wie is er te vertrouwen? Wie van hen is schuldig? Ieder van hen heeft iets te verberen. Ieder van hen zou het gedaan kunnen hebben, om te voorkomen dat de roddels op de app onthuld zouden worden. En een van hen liegt.


Dat social media genadeloos kan zijn wisten we ondertussen al. Als je (op school) gepest wordt, is er vaak ook nog sprake van cyber bullying, oftewel internet pesten. Dit boek schetst zo een situatie perfect.

Unplugged – Donna Freitas

Unplugged


Skye leeft in de App-wereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd hier jaren geleden door haar familie naartoe gestuurd in de hoop op een beter leven, maar Skye is een niemand. Een virtuele zestienjarige zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps, die van haar virtuele personage iets bijzonders kunnen maken zodat ze in de App-wereld zal opvallen. Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld kan ontmoeten. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye voor de rest van haar leven gevangen in de App-wereld. Skye riskeert haar leven om haar droom waar te maken -maar eenmaal terug op aarde ontdekt ze dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.


Over opgesloten zitten in je telefoon/laptop gesproken. Ook wij zouden wel eens wat vaker unplugged willen zijn, want dat altijd bereikbaar moeten zijn is ook niet altijd even leuk. Lijkt ons een ware nachtmerrie, die app wereld.

Eliza and her Monsters – Francesca Zappia

Eliza and Her Monsters


Eighteen-year-old Eliza Mirk is the anonymous creator of Monstrous Sea, a wildly popular webcomic, but when a new boy at school tempts her to live a life offline, everything she’s worked for begins to crumble.

In the real world, Eliza Mirk is shy, weird, smart, and friendless. Online, Eliza is LadyConstellation, the anonymous creator of a popular webcomic called Monstrous Sea. With millions of followers and fans throughout the world, Eliza’s persona is popular. Eliza can’t imagine enjoying the real world as much as she loves her digital community. Then Wallace Warland transfers to her school, and Eliza begins to wonder if a life offline might be worthwhile. But when Eliza’s secret is accidentally shared with the world, everything she’s built—her story, her relationship with Wallace, and even her sanity—begins to fall apart.


Even een boek dat meer past in het heden. Dit verhaal is misschien voor ons allemaal wel een beetje herkenbaar – soms zou je jezelf ook wat leuker, beter, slimmer willen maken dan dat je werkelijk bent. Soms zijn de mensen online leuker dan de mensen om je heen. Maar vergeet niet, er is maar een jij, leer van jezelf houden en geniet van het leven!

Liefs,
Manon & Kelly

Advertenties

Een gedachte over “Top 5 – Boeken over (nieuwe) Social Media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s