Recensie – And I Darken (The Conqueror’s Saga #1)

Titel: And I Darken (The Conqueror’s Saga #1)
Auteur:
  Kiersten White
Jaartal: 2016
Aantal Pagina’s:
 475
Uitgeverij: 
Delacorte Press
ISBN: 9780553522310
Genre: Young Adult Historic Fiction (denk ik)

Gelezen format: Engels Hardcover

Oordeel: 5 sterren 5 STERREN 5 STERREN


No one expects a princess to be brutal. And Lada Dragwlya likes it that way. Ever since she and her gentle younger brother, Radu, were wrenched from their homeland of Wallachia and abandoned by their father to be raised in the Ottoman courts, Lada has known that being ruthless is the key to survival. She and Radu are doomed to act as pawns in a vicious game, an unseen sword hovering over their every move. For the lineage that makes them special also makes them targets.

Lada despises the Ottomans and bides her time, planning her vengeance for the day when she can return to Wallachia and claim her birthright. Radu longs only for a place where he feels safe. And when they meet Mehmed, the defiant and lonely son of the sultan, Radu feels that he’s made a true friend—and Lada wonders if she’s finally found someone worthy of her passion.

But Mehmed is heir to the very empire that Lada has sworn to fight against—and that Radu now considers home. Together, Lada, Radu, and Mehmed form a toxic triangle that strains the bonds of love and loyalty to the breaking point.


20171212_113216Lada en Radu zijn de kinderen van Vlad Dragwlya (O ja, Dracula), de heerser van Wallachia. Lada en Radu doen hun best om in de smaak te vallen bij hun vader. Radu heeft zijn geslacht meezitten maar zijn karakter niet en Lada heeft haar karakter meezitten maar haar geslacht niet. Lada is fierce, een krijger, vechter, stronteigenwijs en voor niets en niemand bang en ontzettend lelijk. Radu is een knappe jongen maar een watje. Hij is gevoelig, sociaal en zachtaardig. Vlad heeft moeite met het behouden van zijn rijk en stuurt zijn kinderen als onderpand naar het Ottomaanse rijk.

Daar ontmoeten ze Mehmed, de 3e troonopvolger in de rij en ontstaat er een fragiele vriendschap tussen hem, Lada en Radu. Met zijn drieën vormen ze een verbond dat sterker is dan andere vriendschappen maar tegelijk ook schadelijker. Verstrengelde belangen zetten een druk op de band die ze met elkaar hebben en de vraag is hoe sterk die band blijft of dat hij wordt verscheurd.

Lada is mijn nieuwe heldin. Ze is lelijk, een vrouw in een door mannen geregeerd rijk en toch staat ze haar mannetje. Ze slaat menig jongen in haar omgeving een bloedneus en niemand wil het met haar aan de stok krijgen. Ze is fierce. Ze is hard. Ze geeft nooit op en voelt een verbondenheid met haar land die bewonderingswaardig. Het moment dat ze erachter komt dat ze nooit haar vaders goedkeuring gaat krijgen, dat hij haar nooit als volwaardig gaat zien en hij haar gewoon verkoopt aan de Ottomaanse sultan is hartverscheurend en tegelijkertijd zie je het aankomen. Het is de adoratie die een kind onvoorwaardelijk voor haar ouders heeft en die is gedoemd op een zeker moment vervangen te worden door de waarheid. Het enige wat haar daarna rest zijn Radu en Mehmed en een haat voor het Ottomaanse rijk.

“On our wedding night,” she said, “I will cut out your tongue and swallow it. Then both tongues that spoke our wedding vows will belong to me, and i will be wed only to myself. You will most likely choke to death on your own blood, which will be unfortunate, but I will be both husband and wife and therefore not a widow to be pitied.” – Lada

Radu is zwak maar je begrijpt hem. Hij is zachtaardig en gevoelig en probeert niet alleen de liefde van zijn vader te winnen maar ook de liefde van Lada. Lada pest hem namelijk, wil dat hij harder wordt en niet steeds overal om gaat janken. Radu is op zoek naar acceptatie en als hij op een gegeven moment door heeft dat hij die niet gaat vinden bij Lada en Vlad gaat hij die elders zoeken. Hij vind het op een zeker niveau bij Mehmed en op een ander niveau in de Islam.

Mehmed is een zoon van de sultan, de 3e in lijn van opvolging. Hij ontmoet Radu en Lada in de hoofdstad van het Ottomaanse rijk. Radu en Lada behandelen Mehmed normaal en dat is hij niet gewend. Hij wordt altijd met satijnen handschoentjes behandeld want niemand wil dat Mehmed tegen de sultan zegt dat mensen niet aardig voor hem waren. Ze zijn bang voor zijn macht. Radu en Lada echter niet. Hun ontmoeting is tekent voor de relatie die ze krijgen met elkaar. Mehmed heeft een wond op zijn hand en Radu wil hem troosten en Lada zegt dat hij zich niet zo moet aanstellen. Fantastisch hoe die dynamiek tussen die drie in elkaar zit.

De groei die de personages meemaken is immens. Je volgt ze ook van kleins af aan en je wordt meegenomen door hun sleutelontwikkelingen. De persoonlijke ontwikkeling van elk afzonderlijk karakter is echt zo idioot goed omschreven, ik ben er nog steeds van onder de indruk. Kiersten vult ook weinig in voor de lezer en het ligt dus aan hoe intensief je aan het lezen bent, hoe diep je in het verhaal zit. Ik kan je aanraden om kilometers diep in dit boek te duiken waar je dingen vindt die je alleen vindt als je tussen de regels kijkt.

Er gebeurt in dit verhaal vanalles en toch weinig. Het verhaal kijkt vooral naar de relatie tussen de personages en niet zozeer naar de gebeurtenissen. Die zitten erin maar worden overschaduwd door de dynamiek in de relatie tussen Lada, Radu en Mehmed. Het is wel gebaseerd op de geschiedenis van het Ottomaanse rijk. Het is echter de dynamiek tussen de personages die het verhaal maken. Het is moeilijk te omschrijven!

Behalve de dynamiek waan je je ook echt in het Ottomaanse rijk van vroeger. Rijke, openbare baden, sultans, gewaden, moskeeën, een zondagmis, gezamenlijk bidden, de harem van de sultan enzovoorts. Zelfs het eten dat wordt beschreven voert je mee naar het midden oosten. De diversiteit spat van de bladzijden af!

Dit boek is een YA, gebaseerd op gebeurtenissen in het verleden. De karakters zijn aangepast en gedramatiseerd maar allemaal gebaseerd op echte figuren uit het verleden. Lada bijvoorbeeld is Vlad Dracula de Impaler, maar dan vrouwelijk gemaakt. Radu en Mehmed hebben ook echt geleefd, rond dezelfde tijd alleen is het niet zeker dat de drie elkaar hebben ontmoet. Het is dus historische fictie.

Het boek heeft mij zo erg gegrepen dat ik er nu (een maand later) nog steeds over nadenk. Het vervolg, Now I Rise staat in mijn kast.

Het is een boek dat je meeneemt naar een andere wereld, een die wel echt heeft bestaan. Het neemt je mee in de dynamiek tussen de personages en laat de groei zien die ze doormaken op de weg om zichzelf te vinden. Er zit zoveel diepgang in dat het boek door je hoofd blijft spoken en is zo goed geschreven dat je tussen de regels doorleest, zonder dat je het doorhebt. Kiersten White heeft hier een dijk van een boek neergezet die je gewoon op MOET pakken. Een dikke, verdiende 5 sterren voor dit boek.

Ga dit boek gewoon lezen en laat me weten of jullie er net zo inzaten als ik!

Liefs,
Manon

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s