Interview met Peter-Paul Rauwerda over De negen kamers!

Natuurlijk konden we het niet laten om niet alleen de uitgever, maar ook even de auteur een mailtje te sturen met wat vragen. We hoopten dat hij tijd had om de vragen te beantwoorden… en dat had ie! Dus, ben je benieuwd naar wat de auteur himself over De negen kamers te zeggen heeft? Komt ie!

Aller eerst: wat was je inspiratie voor het boek De negen kamers?

Het is bijna onmogelijk om op te noemen wat mij allemaal geïnspireerd heeft bij het schrijven van De negen kamers. Bijna alles wat mij lief is heeft een rol gespeeld, met name boeken die mij dierbaar zijn. Dat gaat van Koning van Katoren, via Alice in Wonderland naar Ulysses, met tientallen andere boeken daartussenin. Maar ook schilderijen en films; teveel om op te noemen.

Jonas is een bijzondere jongen. Slim, nieuwsgierig, gek op lezen. Zit er een stukje van jezelf in Jonas? Zo ja, wat dan precies?

Haha. Slim, nieuwsgierig en gek op lezen, dat ben ik! Maar het is waar, we hebben veel gemeen. Niet zijn gezinssituatie en zeker niet wat hij allemaal meemaakt, maar wel hoe hij met dingen omgaat en natuurlijk zijn rijke verbeelding.

Het boek vertelt tussendoor verschillende verhalen. Een van de verhalen vonden we lijken op de Rattenvanger van Hamelen. Klopt dit?

Ja, dat hebben jullie goed gezien. Het verhaal dat Wieland vertelt is helemaal gebaseerd op de Rattenvanger van Hamelen. Ik heb het alleen wel een beetje aangepast. De ratten zijn nu de schatrijke bestuurders die de hele bevolking in de tang houden. Als Wieland vervolgens de kinderen weglokt is dat niet bedoeld als straf, zoals in het oorspronkelijke sprookje, maar om de kinderen te redden. Ik vond het leuk om het verhaal zo precies mogelijk na te vertellen, maar met een heel andere betekenis.

Zijn er nog meer van de verhalen gebaseerd op sprookjes of volksvertellingen? 

Verder niet nee. Er zijn natuurlijk wel veel verwijzingen naar bestaande verhalen, maar niet meer dan een enkel zinnetje. Zo leven onderin de kelder bijna alleen sprookjesfiguren, althans mensen die denken dat ze dat zijn.

Het huis met De negen kamers is ontzettend mysterieus. Staat het symbool voor iets? En waar staan de negen kamers voor?

Het is geen normaal huis inderdaad. Ik heb al heel veel goeie theorieën gehoord (dat het huis staat voor volwassen worden, voor ziekte, voor dood, voor onthechting enz.) en dat is precies waar ik op hoopte toen ik het boek schreef. Ik heb bewust geprobeerd meerdere interpretaties mogelijk te maken, zodat de lezer zelf kan bepalen wat er nou eigenlijk in het huis gebeurt. De regel uit het gedicht: ‘ Eén kamer is nog onbekend. Die zal bepalen wie je bent.’ slaat dus ook op de lezer!

De cover van het boek is ook super tof. Is er een reden voor dat de sleutel de vorm heeft van het huis?

Dankjewel! Behalve dat het bedoeld is om nieuwsgierigheid te wekken, komt deze sleutel ook echt in het boek voor. De sleutel die Jonas in het ziekenhuis vindt, waarmee hij via de open haard weer in het huis komt is een sleutel met zo’n huisje.

Zoeken wij te veel symboliek achter alles van het boek?

Zeker niet! Het boek zit boordevol symboliek en er zijn nog steeds verborgen betekenissen die tot nu toe niemand ontdekt heeft!

Hoe was het toen je hoorde dat je boek genomineerd is voor de Dioraphte literatour prijs?

Dat was onvoorstelbaar mooi! Ik hoorde het in mei en loop sindsdien al maanden met mijn hoofd in de wolken. Voor mij is deze nominatie een grote erkenning en de kroon op een prachtig jaar.

Bedankt voor je tijd Peter – Paul! En nu hopen dat je de prijs in ontvangst mag nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s