Book VS. Movie – Everything, Everything.

Afbeeldingsresultaat voor everything everythingFoto 19-08-17 15 41 06

 

 

 

VS.

 

 

 


Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld. En dat het op een ramp zal
uitdraaien.

Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van ‘spoilende’ boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg…
Alles wat je lief is gaat over het verlangen naar het onbereikbare, en over alles wat we op het spel zetten voor de liefde.


Alles wat je lief is (Everything, everything) is verfilmd. Gisteren kwam de recensie van het boek online en afgelopen weekend heb ik de film gezien. Tussen het boek en een boekverfilming zijn altijd wel verschillen te vinden, dus daarom deze book VS. movie. Want ook in dit geval zijn er duidelijke verschillen te zien. Oh, en voor wie de trailer even wil zien:


Personages

Laten we beginnen met Madeline. Qua uiterlijk (op het lange haar wat in de boeken beschreven wordt na dan) lijkt Madeline aan de beschrijving van het boek te voldoen. Olly daarentegen is wat… anders. In het boek is Olly een jongen die doet aan parcour, oftewel gebouwen omhoog klimmen, springen, koprollen. Een beetje een stuntman. Dit komt niet terug in de film. Madeline vond het namelijk ontzettend fascinerend dat Olly altijd via de gevel van zijn huis op het dak klom. Bovendien draagt Olly een muts en was hij in het begin van het verhaal kaal in het boek. In de film heeft hij dus gewoon lang haar.
Ohja, en Olly is een zekere, stoere maar zachte jongen in het boek. Dat vond ik in de film niet echt overkomen.

Relatieontwikkeling
In de film ging dit nogal snel. Ik snap dat je alles wat sneller moet laten verlopen want anders past het niet in die anderhalf uur, maar ik vond de duur en  het verloop van de vriendschap en de liefde tussen Olly en Maddy in het boek juist zo leuk! Langzaam vielen die twee voor elkaar. De (woord)grapjes, van het mailen en chatten tot dat ze elkaar uiteindelijk echt ontmoeten… zo lief! In de film ging het nogal snel en vond ik het een beetje ongeloofwaardig overkomen.

Wat ik verder erg jammer vond, is dat de relatie tussen Olly en zijn vader bijna niet werd belicht in de film. Dat is best een belangrijk aspect in het boek! Bovendien had Madeline geen telefoon in het boek, want wie moet ze bellen? Oh, en dat oranje shirt… best belangrijk! En de uitspraak van Carla de verpleegster? Waar is die? Dat was best een belangrijk stuk van het verhaal! Sorry, dit zijn geen spoilers voor als je de film nog niet hebt gezien/het boek nog niet hebt gelezen. Heb je het boek wel gelezen, dan snap je vast wat ik bedoel…

Toch…
Al met al vond ik het een oké boekverfilming. Het boek is (bijna) altijd beter, maar ik wil toch zeggen dat ik het zonde vind dat kleine maar toch belangrijke details uit het boek zijn weggelaten in deze film, terwijl het zo makkelijk was om deze er wel in te verwerken. Mocht je het boek nog niet hebben gelezen en nu denken, oh, dus de film is niet zo best…? – je kan echt wel genieten van deze film! Het verhaal is mooi, de boodschap is sterk, en dan het einde…

Het is, als je even het boek buiten beschouwing laat, een leuke film om met je vriendinnen of alleen, met een grote bak Ben & Jerry’s, M&M’s en een dekentje op de bank op vrijdag avond bij weg te dromen. Ondanks de verschillen met het boek (wat je altijd blijft houden bij boekverfilmingen) blijft de kern van het verhaal behouden en draagt de film een mooie boodschap uit. Hoe ver ga jij voor de liefde?

Boy meets girl, maar dan toch even anders.

Liefs,
Kelly

Een gedachte over “Book VS. Movie – Everything, Everything.

  1. Celine zegt:

    Ik heb het boek niet gelezen, maar de film heb ik gisteren nog op tv gezien. Ik vind hem helaas niet zo leuk en naar mijn mening gebeurde er niet zo heel veel. Ik vond het verhaal zelfs een beetje nutteloos door het einde. Heel jammer!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s