Recensie – Highly Illogical Behaviour

Titel: Highly Illogical Behaviour
Auteur: John Corey Whaley
Jaartal: 2016
Aantal Pagina’s: 249
Uitgeverij:  Faber & Faber
ISBN: 978-0-571-33044-7
Genre: Young Adult Contemporary

Oordeel: 3 sterren

2017-06-28_21.14.22


Sixteen-year-old Solomon is agoraphobic. He hasn’t left the house in three years, which is fine by him.

Ambitious Lisa desperately wants to get into the second-best psychology program for college (she’s being realistic). But is ambition alone enough to get her in?

Enter Lisa.

Determined to “fix” Sol, Lisa steps into his world, along with her charming boyfriend, Clark, and soon the three form an unexpected bond. But, as Lisa learns more about Sol and he and Clark grow closer and closer, the walls they’ve built around themselves start to collapse and their friendships threaten to do the same.


Highly Illogical Behaviour gaat over een jongen met agorafobie (heeeeel simpel gezegd is dat een angst om naar buiten te gaan) en een meisje dat aangenomen wil worden op een psychologische opleiding en een toelatingsessay moet schrijven. Het meisje besluit dat dit essay moet gaan over hoe zij de jongen weer naar buiten helpt en zo ontstaat een vriendschap tussen haar en die jongen en later ook tussen haar vriendje en die jongen.

Het begint met een brief en langzaam maar zeker sluipt Lisa het leven van Sol in. Sol lijkt eigenlijk best normaal maar af en toe laat hij tekenen zien dat hij last heeft van paniekaanvallen. Die paniekaanvallen worden erg realistisch beschreven, alsof de auteur ze zelf ook eens heeft gehad.

Ook de angst van Sol wordt erg goed beschreven. Als hij naar buiten gaat kunnen er zo veel gruwelijke dingen gebeuren, hij kan het niet aan. Dus waarom zou hij het risico nemen? Zijn ouders zijn begaan met hem en zien elke kleine stap als een gelopen marathon voor Sol, wat voor Sol overigens ook zo voelt.

En dan plots gaat er een wereld open voor Sol. Hij krijgt een raam naar de buitenwereld in de vorm van Lisa en haar vriend. Lisa, in de veronderstelling dat haar vriendschap Sol kan genezen en Clark die liever chillt met Sol dan met zijn maten in het waterpolo team.

O en dan is Solomon ook nog een homoseksueel…

Met momenten is het wel een wat saai verhaal. Er mist actie in het verhaal. Niet zo gek aangezien Solomon erg aan huis gekluisterd is maar soms lijkt het wel heel veel op een ‘teenage-drama-serie’. Met andere momenten kon ik me ook een beetje aan Lisa haar betweterigheid irriteren. Ze weet niks van de ziekte van Solomon maar denkt hem te kunnen genezen? Erg naïef vind ik dat…

Realistisch beschreven verhaal over een stel tieners die de wereld denken aan te kunnen, of juist helemaal niet. In ieder geval maken ze allemaal behoorlijk wat fouten. Een verhaal dat je een ontzettend leerzaam kijkje geeft in een wereld van iemand met extreme agorafobie en hoe elke letterlijke meter een marathon is. Weer een boek met een psychiatrisch tintje! Het is een lekker boek en je bent er zo doorheen!

Liefs, 
Manon
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s