Book vs. serie – Thirteen (13) Reasons Why

Wat een boek! Wat een serie! Maaaar, welke is beter?

Ik heb zowel de serie gekeken als het boek gelezen. De recensie van het boek vind je HIER.

Het boek is geschreven door Jay Asher en in het Nederlands uitgegeven door Uitgeverij Lemniscaat. Al in 2010! Dat is al 7 jaar geleden! De flatekst luidt als volgt:


Stel je voor. Je zit op de middelbare school en bent verliefd – op het meest bijzondere meisje van de klas natuurlijk. Een tijdlang bewonder je haar vanuit de verte. Je weet zeker dat je haar nooit kunt krijgen. En dan opeens, is er die avond. Er gebeurt niets, maar jullie praten, er is een klik, en een belofte van meer.

En dan is ze er opeens niet meer. Ze is dood. Hannah heeft zelfmoord gepleegd. Daarvoor had ze niet één maar dertien redenen. Er zijn, volgens haar, dertien schuldigen. En die klaagt ze persoonlijk aan in een getuigenis die ze op cassettebandjes heeft opgenomen.

En dan liggen opeens die bandjes voor jouw deur…


IMG_20170409_110646_882Het boek:

Hannah Baker heeft dus zelfmoord gepleegd. Laten we maar even met de deur in huis vallen. Niemand snapt echter waarom, maar voor Clay gaat dat in één nacht veranderen. Hij heeft namelijk een doos met cassettebandjes gekregen. Afzender? Hannah Baker. Voor haar dood heeft ze 7 cassettebandjes gevuld met 13 verhalen. 13 redenen voor haar zelfmoord. 13 verhalen over 13 mensen die deel uitmaakte van Hannah’s rede om met het leven te stoppen. Nu is het Clay’s beurt om te luisteren naar het verhaal…

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Clay, die een voor een de bandjes afluistert en door de stad reist om de plekken die Hannah doorgeeft op te zoeken. Tape na tape wordt de rede van Hannah zelfmoord duidelijker. Maar dat hij de bandjes heeft, betekend dat hij daar ook een rol in heeft gespeeld. Het idee is misselijkmakend want Clay was verliefd op Hannah.

Het boek vond ik heel erg goed. Ik vond een paar minpuntjes maar het is echt zo’n boek dat je nog lang bijblijft. Waar je met vriendinnen over praat en waardoor je discussies start over het punt van zelfmoord en hoeveel impact een kleine roddel kan hebben. Je gaat er even anders van naar de wereld kijken. Het verhaal wordt echter alleen verteld vanuit het perspectief van Clay. Je krijgt alleen mee wat Clay doet/denkt/voelt. Van alle andere personen op de cassettes weet je amper iets.

Afbeeldingsresultaat voor 13 reasons whyDe serie:

In de serie wordt Hannah Baker gespeeld door Katherine Langford en Clay Jensen door Dylan Minnette. Je kunt HIER de trailer bekijken. Leuk weetje over de serie, Selena Gomez was (samen met anderen) producer van de serie! Ze heeft zelf de serie aan de man gebracht bij Netflix maar wilde er in eerste instantie een film van maken. Netflix zag meer een serie in het verhaal en Selena ging akkoord. Ze wilde eerst zelf Hannah Baker spelen maar heeft toch de rol uit handen gegeven. Meer hierover lees je HIER.

Hier is het punt waarop ik de serie beter vind dan het boek. De serie volgt het boek heel goed! Waardoor je dus alle pluspunten van het boek, vertaald ziet in de serie. De serie vertelt echter veel meer dan het boek. In de serie krijg je de verhalen mee van een hoop andere personen. De impact die de cassettes op juist die personen hebben. Wat dat met de onderliggende vriendschappen doet en hoe personen op elkaar gaan reageren naar aanleiding van de cassettes. Ze weten immers allemaal van elkaar wat ze hebben gedaan.

Het meest bijzondere aan de serie vind ik dat je EINDELIJK ziet wat de zelfmoord met Hannah doet met haar ouders. Dat miste ik in het boek heel erg. Je dochter pleegt zelfmoord, hoe ga je daarmee om? In de serie zie je ineens een heel realistisch beeld van de reactie van Hannah’s ouders.

Ik heb het boek in mijn recensie 5 sterren gegeven omdat het boek echt oprecht blijft hangen. Ik heb hem gelezen nog voordat de serie uitkwam. Als ik het boek nu vergelijk met de serie, vind ik de serie beter. Er zit meer diepgang in, meer achtergrond en het geeft een realistisch beeld van de impact van alle gebeurtenissen. Als je wil kiezen tussen het kijken van de serie en het lezen van het boek, raadt ik je aan om de serie te kijken. Vrijwel alles uit het boek zit erin en daar bovenop vertelt het gewoon meer.

Goed nieuws voor de liefhebbers van de serie! Netflix heeft officieel aangekondigd dat er een tweede seizoen komt van de serie! Zie HIER de aankondiging.

Liefs,
Manon

 

Een gedachte over “Book vs. serie – Thirteen (13) Reasons Why

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s