BooknerdProblems #6 – Het leed dat paperback heet.

Paperback is een boek waarvan de rug gelijmd is; de kaft is een papieren omslag met een plastic laagje. Paperbacks ontstonden in Nederland aan het eind van de jaren 50 van de twintigste eeuw als een grote versie van het pocketboek.

Paperbacks. Ze zijn licht, ze zijn goedkoop(er) en lekker flexibel. Je kan ze dubbelvouwen, heerlijk de rug breken en makkelijk in je tas stoppen.

Slik.

Ik ben iemand die haar boeken in perfecte staat wil houden. Alles mooi in de kast. Perfecte cover, perfecte ruggen. Meestal lukt me dit ook wel. Maar je wilt niet weten wat ik daarvoor moet doen.

Lezen is heerlijk ontspannend toch? Nou, niet zoals ik het doe. Ik lees mijn boeken nauwelijks opengeslagen. Ik tuur echt door een klein strookje het boek binnen om de rug maar niet te breken. Mijn vriend verklaard me voor gek maar ik wil mijn boeken gewoon netjes houden. Met als gevolg een pijnlijke nek en handen. Maar het is het waard.

Maar hoe houd ik het boek dan vast? In principe heb ik altijd een vinger op de rug van het boek liggen. Dit weerhoudt het boek ervan om helemaal open te slaan waardoor de rug breekt.

Je kan het boek ook nog op een aparte manier openen voordat je het gaat lezen. Je legt het boek op de rug. Dit doe je door het boek bijv. met de rug op tafel te leggen en opent zowel de voorkant van de cover als de achterkant helemaal. Zij moeten dus de tafel raken. Daarna doe je dit met elke bladzijde, tot je een waaier hebt.

Daarna open je het boek nog eens van achter naar voren en weer van voor naar achter. Dit helpt tot op een bepaalde hoogte tegen een gebroken rug, maar zorgt wel weer voor een bolling heb ik gemerkt. Het is maar wat je fijn vind…

Het blijft gewoon een leed, die paperbacks. Als je tenminste zo gek bent als ik en je boeken altijd in nieuwstaat wilt houden….

Liefs,
Kelly

 

6 gedachtes over “BooknerdProblems #6 – Het leed dat paperback heet.

 1. gaiaathena zegt:

  Ik ben juist een enorme fan van paperbacks en heb een hekel aan hardcovers met een flap. Harde kaften zonder een flap, waarbij het plaatje van de kaft gewoon op het boek staat en niet op een los ding, vind ik helemaal prima, maar die flap / dust jacket die los om de kaft zit, daar heb ik altijd ruzie mee (maar als je hem eraf haalt, ziet het boek er vaak niet mooi uit).
  Bij voorkeur wacht ik bij een boek juist totdat de paperback uitkomt, en dan bij voorkeur de ‘middel’grote (da’s een beetje een standaard maat) of eventueel een kleinere, en niet de extreem grote. Ik heb namelijk niet zulke grote handen (ik ben zelf een beetje klein) en zo’n groot boek is moeilijker vasthouden.
  Ik vind het juist niet erg als een boek er gelezen uitziet, maar als het een nieuw boek is, wil ik meestal wel graag zelf degene zijn die het boek als eerste leest. Als het een tweedehandsboek is, vind ik het niet erg als het boek er een beetje gelezen uitziet. Ik koop zowel nieuwe als tweedehandsboeken (inclusief biebboeken in de uitverkoop bij de bieb).
  Het is interessant hoe iedere lezer weer anders is :). Ik heb jullie blog nog niet zo heel lang geleden ontdekt. Ik vind jullie blogposts leuk om te lezen :).

  Geliked door 1 persoon

  • booknerdmanon zegt:

   Kelly is echt een pietje precies hierin! Ik ben wat makkelijker, ik probeer in het begin het boek mooi te houden, raak gefrustreerd en breek gewoon de rug. Het gaat immers om het leesplezier!😂

   Like

  • kellsdj zegt:

   Ik ben echt verschrikkelijk daarin. Mijn vriend lacht me soms heel hard uit als ik op een stomme manier aan het lezen ben zodat mijn pb niet kapot gaat!

   Wat fijn dat je onze blog leuk vindt! Dat vinden we altijd heel tof om te horen:) Keep on Reading

   Like

 2. readinge zegt:

  Gelukkig vind ik heb zelf niet erg wanneer een paperback er gelezen uitziet, maar doe er wel voorzichtig mee. Toch is het bij mij niet zo dat ik maar door een klein kiertje durf te lezen. Gelukkig heb jij je manieren gevonden om dat wél op een relaxte manier te doen. 😄 Erg leuk artikel dit!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s