Book VS. Movie Vs. Serie – Shadowhunters / Mortal Instruments

Het is weer tijd voor een gastblog door Anoushka…. Book VS. Movie! Deze keer gaan we het hebben over de bekende boeken, serie en film van The Mortal Instruments! Have fun reading!
Titel: The Mortal Instruments / Shadowhunters / De Kronieken van de onderwereld
Auteur: Cassandra Clare
Waardering boeken: 3.5/5
Waardering serie: 3.5/5
Waardering Film: 2/5

Shadowhunters/The mortal instruments (TMI) een van de weinige boeken waarvan zowel een film als een serie is gemaakt. Dit is dan ook een uitgelezen kans om alle drie te vergelijken.

Afbeeldingsresultaat voor the mortal instruments book

Te beginnen met de boeken. Ik vond de boeken niet bijzonder goed, maar ook niet extreem slecht. Ik vond de verhaallijn goed geschreven en de eerste paar boeken lazen goed weg. Alleen op een gegeven moment kreeg ik een soort verzadiging. Steeds werd er veel van hetzelfde beschreven. Het kwaad moest bestreden worden, dat kwam goed en in het volgende boek ging het weer zo. Ook de liefdesrelaties zaten voor mijn gevoel steeds in een en dezelfde cirkel tot ik op een moment kwam waar ik dacht: ‘nu weet ik het wel’.

Ik ben ook gestopt met lezen omdat ik voelde dat ik mijzelf aan het irriteren was en het boek sneller weg kon leggen. Het is ook best een grote serie. The mortal instruments (6 boeken), the dark artifices (3 boeken) en the Bane chronicles (10 boeken, welke gebundeld zijn in een boek). Soms heb je even een ander boek nodig om de serie leuk te blijven vinden en daar had ik last van. Ik kon de boeken allemaal al lezen en dan ben je sneller geneigd door te lezen dan wanneer er om de zoveel tijd een nieuw deel van de serie uit komt. Dus wie weet ga ik binnenkort maar weer eens verder lezen.

Afbeeldingsresultaat voor the mortal instruments movie

Dan komt de film. In vergelijking met de boeken, vond ik de film ECHT slecht! Er werd veel weg gelaten van wat wel erg belangrijk is voor de verhaallijn. Daarnaast was de casting en het acteerwerk echt enorm slecht. Ik heb de film wel af gekeken, maar vond het niet voor herhaling vatbaar. Het voelde als een afgeraffelde film die gemaakt is om meer aan het succes van de boeken te kunnen verdienen, maar eigenlijk enorm geflopt is.

De serie daarintegen vind ik de boeken evenaren. Niet bijzonder goed, maar ook niet extreem slecht. De serie zorgt er wel voor dat je iedere week wel de behoefte hebt om de volgende aflevering te kijken. Meestal heb ik bij series waar ik enorm enthousiast over ben, dat ik de volgende aflevering perse dezelfde dag als de datum dat hij online komt, wil zien. Dit heb ik bij de Shadowhunter serie niet. Dat is meer een serie waarvan ik de aflevering kijk als ik álle andere afleveringen van de series die ik volg al heb gezien.

De serie Shadowhunters is op het moment bezig met seizoen twee. Seizoen een vond ik wat magertjes en vooral de eerste aflevringen wat snel. Ik had het idee in een aflevering al een heel boek te hebben gezien en dat was jammer, want het leuke van een serie is dat je alle details uit een boek kunt laten zien. Terwijl je dat in een film wat minder makkelijk kunt. Ik moet zeggen dat het nu wel wat bijgedraaid is, maar ik kan er dan ook niet veel meer bijzonders over zeggen, want ik ben nog niet bij met de boeken.

Gerelateerde afbeelding

Waar ik me ook aan irriteerde in seizoen een was de casting. Ik vond Clary (Katherine McNamara) echt enorm slecht in haar acteren. Oppervlakkig, emotieloos en gewoon een beetje off alsof ik er geen hoogte van kon krijgen. Het ene moment acteerde ze zoals ik zou verwachten en het andere moment kon ik mij letterlijk helemaal niet in haar verplaatsen. In seizoen twee vind ik haar wel bijgedraaid en lijkt het alsof ze in haar rol is ‘gegroeid’.

Jace Wayland (Dominic Sherwood) vond ik wel erg goed gecast net als Magnus Bane (Harry Shum jr.). Jace heeft zo’n hottie badguy over zich en zo had ik hem mij in de boeken ook voorgesteld. Ook Magnus had ik mij als een Warlock hottie alla Johnny Depp achtig persoon voorgesteld en dit heeft hij heel goed laten zien in zijn rol. Hij heeft zich er echt goed in geleefd.

Een personage waar ik in de boeken niets mee had was Isabelle Lightwood (Emeraude Toubia), maar in de serie vind ik haar echt awesome! Badass chick die letterlijk iedereen een lesje kan leren, maar ook een enorme softe kant heeft en dat vind ik leuk. Ze is een actrice die zich ook goed in haar rol verdiept heeft en deze zich eigen gemaakt heeft. Dit maakt het fijn om naar haar te kijken en jezelf met haar te identificeren.

Over Simon (Alberto Rosende), Alec (Matthew Daddario) en Valentine (Alan van Sprang) kan ik me nog geen beeld vormen. Ik vind ze niet slecht en ook niet denderend goed. Ik kan me soms in hen in de serie inleven, maar meestal voel ik er niet veel bij. Wat jammer is want ze kunnen goed acteren en Simon en Alec zijn ook nog eens niet verkeerd om naar te kijken.

Afbeeldingsresultaat voor shadowhunters serie

Het oppervlakkige acteerwerk van Alan van Sprang vind ik jammer, want ik weet dat hij ontzettend goed kan acteren en enorm goed is in de rol als badguy, maar hier raakt hij mij toch niet helemaal.. Terwijl ik hem echt heel erg goed vind in de series Reign en The Tudors. Deze series heb ik eerder gekeken en had daarom ook hele hoge verwachtingen van Alan, maar nu voelt het een beetje als ‘jammer’.

Dus kortom de boeken zijn nog steeds het beste. De serie is ook prima te doen als afwisseling en de film kijk ik gewoon nooit meer, laten we daar ook maar gewoon niet meer over praten!

Ik hoop dat jullie deze boek-film-serie vergelijking leuk en de moeite waard vonden.

Veel liefs, 

 Anoushka 

Een gedachte over “Book VS. Movie Vs. Serie – Shadowhunters / Mortal Instruments

  1. janellasjourney zegt:

    Oh wat leuk dat ik deze vergelijking tegenkom nu ik de serie aan het kijken ben. TMI-boeken en film al een tijdje terug gelezen en gezien, en automatisch ook een beetje gaan vergelijken. Ik vind zelf Isabelle en Alec in de serie beter gecast dan in de film (ik neem de boeken een beetje als reference). Zowel Magnus als Jace maken me weinig uit, ze passen allebei bij hun rol. Toch denk ik dan Jamie Campbell Bower me iets meer aansprak als Jace en Harry Shum Jr. me iets meer als Magnus. Ook vind ik de chemie tussen Clary en Jace in de film beter, maar misschien is dat afhankelijk van Katherine McNamara’s wisselende acteren. Qua uiterlijk lijkt ze wel meer op wat ik van Clary zou verwachten a.d.h.v. de boeken.
    Voor de rest probeer ik vooral gewoon te genieten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s