Recensie – All We Have is Now

9200000038380154Titel: All We Have Is Now
Auteur: Lisa Schroeder
Jaartal: 2015
Aantal Pagina’s: 
272
Uitgeverij:  
Scholatic Inc.
ISBN: 
978-0-5458-0253-6
Genre: Young Adult Fiction


Oordeel
: 2 sterren


What do you do with your last day on earth?

Just over twenty-four hours are left until an asteroid strikes North America, and for Emerson and everyone else who didn’t leave, the world will end. But Emerson’s world already ended when she ran away from home. Since then, she has lived on the streets, relying on her wits and on her friend Vince to help her find places to sleep and food to eat.

The city’s quieter now that most people are gone, and no one seems to know what to do as the end approaches. But then Emerson and Vince meet Carl, who tells them he has been granting people’s wishes—and gives them his wallet full of money.

Suddenly, this last day seems full of possibility. Emerson and Vince can grant a lot of wishes in one last day—maybe even their own.


Dit boek speelt zich af in Amerika, waar de wereld te horen heeft gekregen dat er binnen een paar weken een meteoriet op het noorden van Amerika zal crashen. De meerderheid van de bevolking is al gevlucht. Emerson en Vince zijn echter gebleven en ze hebben nog iets meer van 24 uur voordat de meteoriet crasht. Hoe gaan ze hun tijd invullen?

Bij het lezen van de flaptekst kwam er een bepaald soort fascinatie naar boven. Stel dat dit echt een keer zou gebeuren. Het zou zomaar kunnen. Wat doe je dan met je laatste dag? Hoe voelt het om te weten dat je morgen weggevaagd wordt door een gigantische explosie… Het idee beangstigde mij maar intrigeerde ook. Ik wilde weten wat de personages zouden doen, hoe ze zich zouden voelen, wat er in hun omgeving gebeurt. Dus ben ik begonnen met het luisteren van dit boek op Storytel (ik hou immers van luisterboeken).

Emerson en Vince lopen dus rond in een stad in Amerika, wetende dat ze over 24 uur dood gaan. Ze beslissen dat ze hun dood zelf in handen willen hebben en lopen naar een brug om daar hun lot in eigen handen te nemen. Daar komen ze Carl tegen. Carl vraagt ze wat hun wens is. Vince vraagt hierna om geld. Super logisch, de wereld vergaat en je vraagt om geld… Maar het idee is dat Carl helpt hun dromen uit te laten komen. “Pay it forward” zegt hij. Dus met hernieuwde energie gaan Vince en Emerson op pad, hun laatste dag doorbrengend op zoek naar mensen die hulp nodig hebben.

Op zich is dit een heel nobel streven. Een goede manier om je laatste dag door te brengen. Maar toch. Het is je laatste dag… Ga zelf lol hebben. Zuip je klem. Doe dingen die je normaal niet zou doen. Hoewel het bij het verhaal past kon ik me er niet goed in inleven dat je je laatste dag zo wil doorbrengen.

Het verhaal is geschreven in de derde persoon wat maakte dat ik het echt vervelend vond om naar te luisteren. Het betekent dat ik de hele tijd hoorde: “Emerson felt…, Emerson said…, Vince told….”. Dit is voor mij een schrijfstijl die een bepaalde afstand creëert naar de karakters. Mede daardoor voelde ik ook niet heel erg met ze mee.

Dan is er nog een soort vage liefdesverhouding tussen Emerson en Vince die heel geforceerd aanvoelt. Emerson houdt in het begin heel erg de boot af maar laat wel doorschemeren dat ze interesse heeft. Het voelt heel erg nep.

Dan het einde, dat is zo voorspelbaar dat het gewoon teleurstellend is. Dit boek had veel potentie maar maakt het helaas niet waar. Ik heb het vrij snel afgeluisterd maar dat was meer omdat ik niks beters te doen had dan dat ik het echt een goed boek vond. Het oordeel van 2 sterren is dan ook niet omdat het een oké boek is, ik vond hem namelijk best slecht, maar het idee erachter zet je wel aan het denken. Hoe leef ik nu? Als er morgen een meteoriet op aarde stort, ben ik dan tevreden met hoe ik heb geleefd? Wat wil ik nog doen voordat dat gebeurt? Het zet je eigen leven weer even in perspectief en daar ligt een kracht, dat maakt mijn oordeel 2 sterren.

Liefs,
 Manon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s